Ota yhteyttä: myynti@usvagames.fi

Masters of The Universe – Legendaarinen historia

Masters of THe Universe -logo

Johdanto

Masters of The Universe (MOTU) on yksi 1980-luvun ikonisimmista toimintahahmoista ja lelusarjoista, joka mullisti leluteollisuuden ja populaarikulttuurin kentän. MOTU:n loi Mattel, yksi maailman suurimmista leluvalmistajista, ja sen päähenkilö on He-Man, joka taistelee pahuutta vastaan yhdessä uskollisten liittolaistensa kanssa Eternian planeetalla. Tässä artikkelissa tarkastelemme lelujen historiaa ja esittelemme kaikki ilmestyneet lelut yhdessä taulukossa, johon on merkitty myös vuosiluvut.

Tausta ja synnyn vaiheet

Masters of The Universe -lelusarjan kehittäminen alkoi 1970-luvun lopulla, kun Mattel etsi vastinetta Kennerin Star Wars -leluille. Leluvalmistaja päätti luoda omaperäisen fantasiamaailman, joka yhdisti tieteisfantasian, miekka ja taikagenren sekä supersankarikuvastot. Mattel palkkasi taiteilija Roger Sweetin luomaan leluille ulkoasun, ja Mark Taylorin suunnittelemaan hahmojen taustatarinat. He-Manin lisäksi Taylor keksi myös päävastustaja Skeletorin, joka pyrkii saamaan haltuunsa Eternian mystisen voiman.

1980-luvun lelujen vallankumous

Masters of The Universe -lelut saapuivat markkinoille vuonna 1982, ja ne nousivat nopeasti suosioon ympäri maailmaa. Alkuperäiseen sarjaan kuului neljä hahmoa: He-Man, Skeletor, Man-At-Arms ja Beast Man. Lelut olivat massiivisia ja lihaksikkaita, mikä erotti ne muista saman ajan leluista. MOTU:n suosiota lisäsi huomattavasti myös samoihin aikoihin julkaistu animaatiosarja “He-Man and the Masters of the Universe”, joka esitteli uusia hahmoja ja laajensi Eternian maailmaa.

Vuonna 1983 Mattel julkaisi lisää hahmoja, kuten Teela, Stratos, Zodac, Mer-Man ja Faker. Samana vuonna alkoi myös She-Ra: Princess of Power -lelusarja, joka keskittyi He-Manin sisareen She-Raan. She-Ran hahmot olivat suunniteltu erityisesti tytöille, ja niiden joukossa olivat mm. Catra, Bow ja Glimmer.

MOTU:n suosio jatkoi kasvuaan 1980-luvun puolivälissä, ja uusia hahmoja, ajoneuvoja ja leikkisettejä julkaistiin säännöllisesti. Vuonna 1984 markkinoille saapui muun muassa hahmot Orko, Prince Adam, Tri-Klops ja Evil-Lyn. Ajoneuvoista mainittakoon Battle Ram ja Road Ripper, ja leikkisettejä olivat esimerkiksi Castle Grayskull ja Snake Mountain. Etenkin Castle Grayskull oli suosittu, sillä se oli monipuolinen taistelulinna, joka tarjosi paljon mahdollisuuksia leikkiin.

1985 oli MOTU:n kulta-aikaa, ja sarjaan ilmestyi entistä enemmän hahmoja ja ajoneuvoja, kuten Fisto, Jitsu, Roboto, Stinkor ja Hordak, joka oli She-Ra-sarjan päävastustaja. Uusista ajoneuvoista mainittakoon Night Stalker, Bashasaurus ja Spydor. Myös lisää leikkisettejä julkaistiin, kuten Fright Zone ja Slime Pit.

Vuoden 1986 lelut toivat mukanaan lisää innovaatioita, kuten mekaanisia liikkeitä ja ääniominaisuuksia. Uudet hahmot olivat muun muassa King Hiss, Rattlor, Tung Lashor, Moss Man ja Snout Spout. Samana vuonna julkaistiin myös ajoneuvot Dragon Walker, Blasterhawk ja Jet Sled, sekä leikkisetti Eternia Playset.

1980-luvun loppu

1987 toi mukanaan MOTU:n ensimmäisen elokuvan, “Masters of the Universe”, joka esitteli lisää hahmoja kuten Gwildor ja Blade. Elokuvan myötä julkaistiin myös uusia leluja, kuten Tytannosaur ja Bionatops. Vuoden 1987 hahmoista mainittakoon Mosquitor, Blast-Attak ja Ninjor.

1988 näki MOTU:n suosion hienoista laskua, mutta lelusarja jatkoi uusien hahmojen ja tuotteiden julkaisemista. Vuoden 1988 uutuudet olivat esimerkiksi King Randor, Scare Glow, Hydron ja Spinwit. Myös ajoneuvot, kuten Turbodactyl ja Gigantisaur, sekä leikkisetti Snake Mountain olivat uusia tuotteita.

Masters of The Universe -lelusarja päättyi vuonna 1988, ja 1990-luvulla Mattel yritti herättää sarjaa henkiin New Adventures of He-Man -nimellä, mutta se ei saavuttanut samaa suosiota kuin alkuperäinen sarja. Vuosien varrella MOTU on kuitenkin tehnyt useita paluita, ja 2000-luvulla julkaistiin useita uusia hahmoja ja leluja, kuten He-Man 200x -sarja ja Masters of the Universe Classics -sarja.

Taulukko: Masters of The Universe -lelujen julkaisuvuodet

Hahmot:

VuosiHahmot
1982He-Man, Skeletor, Man-At-Arms, Beast Man
1983Teela, Stratos, Zodac, Mer-Man, Faker, Ram Man, Trap Jaw
1984Orko, Prince Adam, Tri-Klops, Evil-Lyn, Whiplash, Clawful, Buzz-Off, Webstor, Kobra Khan
1985Fisto, Jitsu, Roboto, Stinkor, Hordak, Grizzlor, Mantenna, Leech, Modulok
1986King Hiss, Rattlor, Tung Lashor, Moss Man, Snout Spout, Two-Bad, Multi-Bot, Extendar
1987Gwildor, Blade, Saurod, Mosquitor, Blast-Attak, Ninjor, Scare Glow, Sorceress
1988King Randor, Scare Glow, Hydron, Spinwit, Artilla, Flogg, Slush Head, Optikk

Ajoneuvot:

VuosiAjoneuvot
1982Battle Ram, Wind Raider
1983Road Ripper, Attak Trak, Battle Cat, Panthor
1984Battle Ram, Road Ripper, Roton
1985Night Stalker, Bashasaurus, Spydor
1986Dragon Walker, Blasterhawk, Jet Sled
1987Tytannosaur, Bionatops, Turbodactyl, Land Shark
1988Turbodactyl, Gigantisaur

Leikkisarjat:

VuosiLeikkisarjat
1982Castle Grayskull
1983Snake Mountain
1984Fright Zone
1985Slime Pit, Tower of Doom
1986Eternia Playset
1987Fright Fighter, Slime Pit
1988Snake Mountain

Yhteenveto

Masters of The Universe -lelusarja on yksi 1980-luvun kulttuurin kulmakivistä ja merkittävä osa leluteollisuuden historiaa. Sen vaikutus ulottuu yli sukupolvien, ja monet nykyiset lelu- ja fantasiabrändit ammentavat inspiraatiota MOTU:n rohkeasta ja omaperäisestä maailmasta. Vaikka lelusarja on kokenut suosion heilahteluja vuosien varrella, sen perintö elää edelleen uusissa leluissa, keräilijöiden intohimossa ja populaarikulttuurin muistoissa.

Katso myös:

https://en.wikipedia.org/wiki/Masters_of_the_Universe

Masters Of The Universe – Usva Games

New Eternia Archives – Usva Games

Origins Archives – Usva Games

Revelation Archives – Usva Games