Ota yhteyttä: myynti@usvagames.fi

G.I.JOE

Action Forcen / G.I. Joe – lelujen historiaa

G.I. Joe joka tunnetaan myös nimellä “A Real American Hero”, on yhdysvaltalainen lelusarja, jonka loi leluvalmistaja Hasbro vuonna 1964. Alkuperäinen G.I. Joe oli 12-tuumainen toimintahahmo, joka esitti Yhdysvaltain asevoimien eri haarojen edustajia. G.I. Joe oli yksi ensimmäisistä toimintahahmoista, ja sen nimeksi annettiin “G.I. Joe” viitaten yleiseen termiin “Government Issue” (G.I.), jota käytettiin kuvaamaan Yhdysvaltain armeijan varusteita ja henkilöstöä.

1980-luvulla Hasbro uudelleen lanseerasi G.I. Joe -lelusarjan, joka keskittyi nyt 3,75 tuuman kokoisiin toimintahahmoihin. Tämä uusi G.I. Joe -sarja esitteli monimutkaisemman tarinan ja laajan valikoiman hahmoja, sekä hyviä että pahoja. Sarjaan liittyi myös animaatiosarja ja sarjakuvat, jotka laajensivat G.I. Joe -maailmaa entisestään.

Action Force, toisaalta, oli brittiläinen lelusarja, jonka loi leluvalmistaja Palitoy vuonna 1982. Se oli alun perin suunniteltu eurooppalaiseksi vastineeksi G.I. Joe -lelusarjalle, ja sen ensimmäiset toimintahahmot olivat 3,75 tuuman kokoisia, samanlaisia kuin G.I. Joe -hahmot. Action Force -hahmot esittivät kansainvälisiä sotilasjoukkoja ja esittelivät myös oman tarinansa ja taustansa.

Action Force ja G.I. Joe -lelut yhdistyivät lopulta, kun Hasbro osti Palitoyn ja alkoi markkinoida G.I. Joe -leluja Euroopassa Action Force -tuotemerkillä. Tämä johti siihen, että osa Action Force -hahmoista integroitiin G.I. Joe -tarinaan ja universumiin, ja molemmista lelusarjoista tuli yksi ja sama tuote.

Yhteenvetona, sekä G.I. Joe että Action Force olivat suosittuja sotilaallisiin toimintahahmoihin perustuvia lelusarjoja 1980-luvulla. Vaikka ne alkoivat erillisinä sarjoina, ne yhdistyivät lopulta yhdeksi tuotemerkiksi, joka jatkaa suosiotaan nykypäivään asti.

G.I. Joe ja Action Force ovat molemmat vaikuttaneet merkittävästi lelu- ja keräilykulttuuriin. Vaikka molemmat lelusarjat saavuttivat huippusuosionsa 1980- ja 1990-luvuilla, ne ovat jatkaneet uusien sukupolvien inspiroimista ja keräilijöiden kiinnostuksen ylläpitämistä. Molemmat lelusarjat ovat myös laajentaneet tarjontaansa ajan myötä, sisältäen uusia hahmoja, ajoneuvoja ja tarvikkeita.

Lisäksi G.I. Joe ja Action Force ovat innoittaneet useita animaatio- ja elokuvasarjoja sekä sarjakuvia. Esimerkiksi G.I. Joe -animaatiosarja esitettiin vuosina 1985-1986 ja vuonna 2010 julkaistiin ensimmäinen G.I. Joe -elokuva, “G.I. Joe: The Rise of Cobra”. Vuonna 2013 seurasi jatko-osa “G.I. Joe: Retaliation”, ja vuonna 2021 ilmestyi “Snake Eyes: G.I. Joe Origins”, joka keskittyi yhteen sarjan tunnetuimmista hahmoista.

Action Force -lelusarja ei saanut omaa animaatiosarjaa, mutta se hyötyi G.I. Joe -animaatiosarjan menestyksestä Euroopassa, jossa se oli tunnettu Action Force -nimellä. Myös sarjakuvat olivat suosittuja molempien lelusarjojen keskuudessa, ja ne tarjosivat lisää syvyyttä ja taustaa hahmoille ja tarinoille.

Nykypäivänä G.I. Joe ja Action Force -lelut ovat edelleen suosittuja keräilykohteita, ja niitä on saatavana monissa eri muodoissa ja kokoelmissa. Lelut ovat jatkaneet kehittymistään, ja niiden tarinat ja hahmot ovat pysyneet elossa sekä vanhojen että uusien sukupolvien keskuudessa.

Avainsanat, action force, action force figuurit, action force sarjakuva